Espresso vs Cafea la Filtru: Cafeaua este un aspect esential al vietii multor persoane si provine intr-o multitudine de varietati si metode de preparare. Espresso si cafeaua la filtru sunt doua dintre cele mai comune si apreciate variante. Dar care dintre acestea este mai tare? Intelegerea acestei probleme necesita o evaluare a diferentelor dintre aceste doua metode de preparare si cunoasterea modului in care acestea afecteaza rezultatul final.
Ce inseamna „tarie” in contextul cafelei?
Inainte de a incepe sa discutam despre diferentele dintre espresso si cafeaua la filtru, este esential sa definim ce inseamna „tarie” in contextul cafelei. De obicei, atunci cand oamenii se refera la taria cafelei, se refera la una dintre doua lucruri: continutul de cofeina sau gustul puternic al cafelei.
Gustul puternic versus continutul de cofeina (Espresso vs Cafea la Filtru)
Gustul puternic al cafelei se refera la cat de intens este gustul si aroma cafelei. Acest lucru este influentat de mai multi factori, inclusiv tipul de boabe de cafea, procesul de prajire, finisarea macinarii si metoda de preparare a cafelei.
Pe de alta parte, continutul de cofeina se refera la cantitatea de cofeina pe volum de lichid. Acest lucru poate varia in functie de tipul de boabe de cafea, cat timp a fost expusa apa la cafea si temperatura apei.
Cafeaua la filtru
Cafeaua la filtru este metoda traditionala de preparare a cafelei. Aceasta implica turnarea apei fierbinti peste cafea macinata care este plasata intr-un filtru. Apa trece prin cafea, extragand aromele si cofeina, si se scurge intr-o cana sau o carafa.
Continutul de cofeina in cafeaua la filtru
Cafeaua la filtru are, in general, un continut mai mare de cofeina comparativ cu espresso. Acest lucru se datoreaza timpului mai mare de contact dintre apa si cafeaua macinata. In medie, o ceasca de cafea la filtru (240 ml) contine aproximativ 95 mg de cofeina.
Gustul cafelei la filtru
Cafeaua la filtru are un gust mai usor comparativ cu espresso. Acest lucru se datoreaza timpului mai indelungat de extractie si proportiei mai mari de apa. In plus, cafeaua la filtru permite dezvaluirea unei palete mai largi de arome, deoarece temperatura mai mica si timpul mai indelungat de preparare permit extractia a mai multor compusi aromatizanti din boabe.
Espresso
Espresso este o metoda de preparare a cafelei prin care apa fierbinte este fortata sub presiune mare prin cafeaua macinata fin. Acest proces rezulta intr-o bautura mai concentrata.
Continutul de cofeina in espresso
Desi espresso este o bautura mai concentrata, contine de fapt mai putina cofeina decat cafeaua la filtru. Acest lucru se datoreaza faptului ca espresso se prepara rapid, permitand mai putin timp pentru extractia cofeinei. O portie de espresso (30 ml) contine aproximativ 63 mg de cofeina.
Gustul espresso
Espresso are un gust mai intens si mai concentrat comparativ cu cafeaua la filtru. Acest lucru se datoreaza presiunii ridicate de preparare care extrage compusi mai puternici si creeaza o crema densa la suprafata, care contribuie la o textura mai groasa si la un gust mai puternic.
Concluzie
Asadar, care este cafeaua mai tare – espresso sau cea la filtru? Depinde de ceea ce intelegem prin „tare”. Daca ne referim la continutul de cofeina, atunci cafeaua la filtru castiga, avand un continut mai mare de cofeina per volum. Daca ne referim la gustul intens, atunci espresso castiga, avand un profil de gust mai concentrat si mai robust.
In final, alegerea intre espresso si cafeaua la filtru va depinde de preferintele individuale si de ceea ce cautati intr-o ceasca de cafea. Un lucru este sigur – indiferent de metoda de preparare aleasa, o cafea bine preparata este intotdeauna o placere.
Citeste si: