Cate mg de cofeina are o cafea

User Rating: 5 (2 votes)

Daca savurati o ceasca (sau doua) de cafea in fiecare dimineata, este posibil sa va intrebati cata cofeina consumati. Inainte de a va umple din nou ceasca si a adauga smantana si zahar, este important sa aveti in vedere urmatoarele informatii.

Afla: Cate mg de cofeina are o cafea

Potrivit Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA, o ceasca de 150-200 ml. de cafea contine intre 80 si 100 de miligrame de cofeina. In comparatie, o cutie de CocaCola contine de obicei intre 30 si 40 de miligrame de cofeina, iar majoritatea bauturilor energizante importante contin intre 70 si 100 de miligrame de cofeina. Expertii in sanatate spun ca majoritatea adultilor sanatosi pot consuma in siguranta intre 300 si 400 de miligrame de cofeina pe zi (echivalentul a trei pana la patru cesti de cafea). Acest nivel permite beneficiile consumului de cofeina, cum ar fi cresterea vigilentei, fara a provoca efecte secundare negative. Cu toate acestea, un consum excesiv temporar poate duce la probleme de sanatate precum anxietatea, greata, durerile de cap si accelerarea frecventei cardiace.

Cate mg de cofeina are o cafea

Totusi, cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea poate varia in functie de mai multi factori. Tipul de boabe de cafea, metoda de preparare, raportul dintre zat si apa, dimensiunea zatului si timpul in care zatul ramane in apa influenteaza cantitatea exacta de cofeina. Iata cateva aspecte de retinut.

In general, cafeaua prajita usor contine mai multa cofeina decat cea prajita mai mult, in ciuda aromei mai intense a celei din urma. Cafeaua preparata cu boabe macinate fin va avea, de asemenea, niveluri mai mari de cofeina, datorita suprafetei mai mari expuse la apa in timpul prepararii. Metoda de preparare are, de asemenea, un impact, cu oala Moka oferind o cafea mai puternica decat metodele traditionale de picurare si turnare.

Deci, care sunt tipurile de cafea cu cel mai mare continut de cofeina? Cafeaua turceasca si espressoul conduc topul, deoarece ambele sunt preparate cu zat de cafea extrem de fin. De exemplu, o ceasca de 60 ml. de cafea turceasca contine aproximativ 50 de miligrame de cofeina. Pe de alta parte, cafeaua preparata cu zat grosier, precum cea din presa franceza si cafeaua preparata la rece, va avea un continut mai scazut de cofeina, deoarece apa trece mai rapid prin zat.

Daca sunteti in cautarea unui raspuns rapid de la cafeneaua locala si va intrebati daca un shot de espresso contine mai multa cofeina decat o ceasca obisnuita de 150-200 ml., trebuie sa stiti ca un shot de espresso contine intre 40 si 60 de miligrame de cofeina. Cantitatea exacta depinde de tipul de boabe folosite si de modul in care au fost preparate. Asta inseamna ca un latte cu doua shot-uri de espresso contine aproximativ aceeasi cantitate de cofeina ca o cafea mica de cafea. Cu toate acestea, o cafea de dimensiuni medii sau mari va va oferi un impuls mai mare.

Cafeaua decafeinizata nu este complet lipsita de cofeina, chiar daca numele poate induce in eroare. Potrivit Asociatiei Nationale a Cafelei, aproximativ 97% din cofeina este eliminata din boabe, astfel incat o ceasca 150-200 ml. de cafea decafeinizata contine aproximativ doar doua miligrame de cofeina. Pentru cei care doresc sa limiteze aportul de cofeina, dar sa se bucure totusi de placerea de a bea cafea, cafeaua decafeinizata este o optiune excelenta. Daca va propuneti sa reduceti in mod gradual consumul de cofeina, expertii in sanatate recomanda amestecarea cafelei obisnuite cu cea decafeinizata.

Citeste si:

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Espressor Cafea
      Logo