Cantare de cafea vs. Masurare la ochi: Care este diferenta reala?

User Rating: 5 (1 vote)

Pasionatii de cafea stiu ca secretul unei cafele perfecte consta in proportiile corecte de cafea si apa. Insa, in lumea prepararii cafelei, exista doua scoli de gandire diferite: cei care cantaresc cu atentie fiecare gram de cafea si cei care se bazeaza pe ochiometrie, adica pe masurarea la ochi. In acest articol, vom explica detaliile acestor doua abordari si vom analiza argumentele in favoarea utilizarii cantarului in fata masurarii la ochi.

Precisione versus Intuitie

Cantare de Cafea:
Cand vine vorba de cantare, fiecare gram conteaza. Un cantar precis va permite sa calculati proportiile exacte de cafea si apa, asigurandu-va ca extragerea este constanta si delicioasa. Unii barista considera ca aceasta este abordarea stiintifica si precisa pentru a atinge perfectiunea in ceasca de cafea.

Masurare la Ochi:
Pe de alta parte, sustinatorii masurarii la ochi cred in abordarea mai artistica a prepararii cafelei. Acestia isi dezvolta simtul pentru proportii si consistenta, bazandu-se pe experienta acumulata in timp. Este o abordare mai libera, dar poate duce la variatii in gust si aroma.

cafea boabe masurata la ochi

Exemplificare Prin Retete

Reteta cu Cantar:
Pentru un espresso perfect, multi barista recomanda raportul de 1:2 dintre cafea si apa. Asta inseamna ca, pentru 18 grame de cafea, ar trebui sa utilizati 36 ml de apa. Un cantar precis va asigura ca respectati aceste proportii la fiecare preparare.

Reteta la Ochi:
Pe de alta parte, cei care masoara la ochi ar putea spune ca adauga „o mana” de cafea si „destula apa” pentru a obtine acelasi espresso. Aceasta abordare lasa loc pentru interpretare si poate duce la variatii semnificative.

Consistenta si Repetabilitate

Cantare de Cafea:
Folosind un cantar de cafea, obtineti un nivel inalt de consistenta. Fiecare ceasca va avea aceleasi caracteristici de gust, aroma si crema, deoarece sunteti capabil sa replicati exact fiecare pas al procesului.

Masurare la Ochi:
In contrast, masurarea la ochi poate fi influentata de starea de spirit, nivelul de atentie sau chiar de conditiile de iluminare. Acest lucru poate duce la diferente semnificative intre doua cafele preparate la interval de timp scurt.

cantar pentru cafea

Concluzie

In final, alegerea dintre cantare si masurarea la ochi in prepararea cafelei depinde de preferintele personale si de gradul de implicare in arta cafelei. Cei care apreciaza precizia si consistenta vor opta cu siguranta pentru cantar, in timp ce cei care cauta o experienta mai libera si creativa ar putea prefera masurarea la ochi.

Indiferent de optiunea aleasa, important este sa va bucurati de procesul de preparare a cafelei si sa va adaptati tehnica in functie de preferintele personale. In cele din urma, o ceasca de cafea savuroasa este rezultatul atentiei la detalii si a dragostei pentru aceasta bautura rafinata.

Citeste si:

Robert Lucretiu
Robert Lucretiu

Sunt Robert, pasionat de cafea si espressoare. In timpul liber, scriu si repar espressoare. Aici pentru a impartasi sfaturi si a ajuta comunitatea cafelei! ☕🔧

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Espressor Cafea
      Logo